Söndagsskolan | Lektion 14: Så gör du din egen kaffeprovning – Kaffemissionären

Söndagsskolan | Lektion 14: Så gör du din egen kaffeprovning

 

Kaffeprovning kallas på fackspråk för ”koppning” och används proffesionellt för att bedöma kvaliteten på ett kaffe. Men det är förstås minst lika roligt att göra det hemma. Speciality coffee association (SCA) har satt upp ett antal riktlinjer som gör att en koppning ska kunna gå likadant till vart i världen vi än befinner oss. På hobbynivå är det förstås inte lika viktigt att allt är perfekt och optimalt, så i veckans lektion av Söndagsskolan bjuder jag på en förenklad version. Jag är utbildad mindfulnessinstruktör sedan tidigare och under en koppning möts mina två passioner. Att prova kaffe bjuder verkligen på möjligheter till glädjefull närvaro i nuet!

 

Veckans hemläxa:
Skapa din egen koppning! 

Du behöver:
2-5 (eller fler) koppar/glas som rymmer 2 dl
2-5 (eller fler) olika kaffesorter. 12 gram vardera
En extra ”spottkopp”
En matsked per person
En timer
Papper och penna

Genomförande:

  1. Mal 12 gram av varje kaffe (ungefär två kaffemått). Malningsgraden får gärna vara lite grövre, ungefär som till presskaffe eller med en storlek motsvarande råsocker. (Om ditt kaffe redan är bryggmalet sedan innan, kör på det!)
  2. Häll på 2 dl vatten. Sätt i gång timern. Låt stå fyra minuter.
  3. Rör om med skeden och bryt den skorpa som bildats på ytan.
  4. Avlägsna skummet med en sked. (Skummet består mestadels av koldioxid som är en restprodukt från rostningen.)
  5. Låt kaffet vila så att alla partiklar sjunker ned till botten.
  6. 12 minuter efter att vattnet slogs i är kaffet klart för provsmakning.
  7. Använd en sked och sörpla för att syresätta kaffet och känna mer smak.
  8. Låt kaffet svalna en stund och prova sedan igen. Blir smakerna annorlunda?

Koppla på alla sinnen och anteckna gärna under de olika stegen. Hur ser bönorna ut? Hur är färgen på det malda kaffet? Vilka associationer får du av doften? Vilka smaker kan du känna? Provningen börjar redan när du öppnar påsarna.

Välj om du vill ha sorten synlig genom att ställa varje påse framför respektive kopp, eller om du önskar göra en "blind koppning", som proffsen. I så fall kan du numrera tejpbitar och fästa under påsar och koppar. Bara den egna kreativiteten sätter begränsningar. Lek loss och upptäck glädjen i att trimma dina sinnen!

Som vanligt finns inga rätt och fel när vi utforskar och lär oss mer om kaffe.

Lycka till!

Kaffet gott, 

Allt gott

/Viktor 

Alla lektioner